7. 10. 2008

Iba osobák

Tak a mám osobák!!! To bolo prvé čo ma napadlo, keď som v nedeľu dobehol v Košiciach do cieľa MMM. Po troch rokoch v cieli maratónu.
  • Maratónu, na ktorom som sa v roku 1984 ako 18-ročný neskutočne vytrápil a ešte týždeň som potom nemohol poriadne chodiť.
  • Maratónu, na ktorom som bol 7x a bežal som aj do Sene a späť, aj prvý okruh mestom a aj terajší okruh. ( Ako som začul, možno, že poslednýkrát, lebo kvôli výstavbe Auparku na Nám. Osloboditeľov sa bude musieť trasa zase pozmeniť.)
  • Ale aj maratónu, kde som stretol svoju celoživotnú lásku.
Moje pocity však boli zmiešané. Bol som rád, že to mám za sebou, že je to osobák, ale ...

Bol to zaujímavý víkend. Prezentáciu som stihol v piatok dve minúty pred 20.00. Keďže maratón v Košiciach spájame s návštevou našich mám (Lipany, Krivany) bol som rád, že sa nemusím v sobotu vracať späť do Košíc. Celú sobotu pršalo a bola zima. Behať som už nebol. Od stredy ma pobolievala pravá achilovka (po maratóne paradoxne vôbec). V nedeľu ráno som v Košiciach stretol spolužiaka, ktorého som 5 rokov nevidel (ďalší riadil dopravu a povzbudzoval).
Na štarte som stretol Ondreja H., s ktorým som plánoval bežať, lebo som nemal predstavu ako rýchlo začať. Všetko to boli dobré znamenia.

Štart.
Stojíme s Ondrejom relatívne vpredu, takže napriek skoro 1500 bežcom sme na štartovej čiare asi za 20 sekúnd. Vďaka mase bežcov je protivietor na Hlavnej nejaký slabý (čo ako sa neskôr ukáže, sme podcenili). Prvá päťka za nami, skoro celá v protivetre asi za 20:45. Druhá je zase po vetre - 19:50. Bežím v pohode. Pridal sa k nám aj Laco Sventek. Na 15km som zobral polovicu gelu, 20km druhú. Už je tu obrátka - polka za 1:25:30. Vyzerá to nádejne. Žiadne problémy, dobrý pocit z behu. Po obrátke zrazu silný protivietor, ktorý po štarte masa bežcov prebila. Ešte 25 km za 1:43:30. Ondrejovi niečo nesadlo a žalúdok sa mu búri. Skúšam ho potiahnuť, ale na 29km vzdáva a ja zrazu ostávam sám. Keďže bežím po vetre, ide to a na 30km som za 2:05. Beriem ďalší gel - na 2x. Postupne ma však dobiehajú ďalší bežci, čo využijem a od 31km po 33km sa v silnom protivetre schovám v jednej skupinke. 35km za 2:27 nesignalizuje žiadne veľké spomalenie. Bežím v pohode s úsmevom, aj keď trochu pomalšie ako by som chcel. Zase protivietor - úsek od 36km po 39 km. Veterná stena sa spojila s mojou stenou v hlave, o ktorej som dovtedy ani nevedel, a vytvorili predo mnou múr. Tieto tri km rozhodli. Týchto viac ako 17 minút rozhodlo. Aj keď som nezastal úplne, s behom to nemalo veľa spoločného. Na 39km som dobehol Tibora Vaňa s policajným a zdravotným doprovodom (bežal polku). Pomaly, ako sa otáča smer behu aj ja sa rozbieham. 40km za 2:55. Posledný úsek medzi divákmi. A už vidím na časomieru. Pohodlne, bez záverečného naháňania sa za časom, bežím po modrom koberci.
Cieľ - 3:04:57.
Janka a deti ma čakajú a tešia sa, že som tak skoro v cieli: "Veď si si vytvoril osobák."
A ja ? Ako som už napísal - mám zmiešané pocity. Som rád za osobák. Som rád, že som maratón po 3 rokoch zabehol v pohode. Som rád, že ma dnes - utorok - nič nebolí. (Aj vďaka výbornej masáži po behu). Z behu som mal dobrý pocit - okrem tých 3km.

Otázky však zostávajú - Čo chýbalo, aby to bolo pod 3 ? Kde som spravil chybu ?

PS. Vďaka Ondrej. Ozvi sa, kde si dáme reparát.

PS2. Víkend mal bohužiaľ ešte jednu chybu - ochoreli nám obe naše dievčatá.

3 komentáre:

Anonymný povedal(a)...

Ahoj Janko
Pekne napísane ale ďakovať mi nemáš za čo.
O tom reparáte tiež vážne uvažujem .
Bol to môj 35 maratón v živote som žiadny pretek nevzdal neviem prečo som to tak jednoducho vzdal. Par krát som na tom bol ešte horšie a nevzdal som .Pritom priemer posledných 9 maratónov všetkých pod 3 mám 2:54 a teraz toto. Ale nerobím si z toho ťažkú hlavu , chcel by som tiež ešte využiť nabehané kilometre. Máš na to dať ho, teraz v nedeľu to chcelo asi trocha pomalšie isť tu prvú polku, bol to ťažký pretek ten vietor dal dosť zabrať .
Ti už máš predplatený LM takže neprestavaj trénovať možno tam alebo možno aj niečo skôr dohodneme Hanzon.

JaRu povedal(a)...

Ahoj Ondrej, na Liptov sa nechystám, aj ked ho mam predplateny. Mam v plane skor kratsie preteky - Krasnanska 10. Mozno by som skusil Perlu, ale to zalezi aj od pocasia a od toho ako sa budem citit. Zatial sa mi zda, ako keby som ani maraton nebezal. Po vsetkych doteraz - a to som ich bezal ovela pomalsie - som bol hotovy, a teraz som uplne fit. Az mi je to podozrive.

Pefo povedal(a)...

Keď si sa flákal,bodaj by si nebol úplne fit:-).