13. 11. 2008

Dobrý pocit

Aj keď, ako to už kdesi Pefo poznamenal, píšem do blogu väčšinou, keď nie je všetko tak ako by som si to predstavoval, dnes urobím výnimku potvrdzujúcu pravidlo.
Po MMM som si naordinoval - aj zásluhou zväčšujúcej sa záťaže v práci - relatívny oddych. Relatívny preto, lebo som znížil tréningové km na 30-35. Tento oddych trval 2 týždne. Potom som začal postupne pridávať km (teraz som na 70 za týždeň). Trénovalo sa mi ľahko, takže som si pobehával a pridával km. Niekedy som si namiesto pred tréningom plánovaného 10km klusu dal 14km, cez víkend potom dlhší asi 25 km beh. Sem tam som to preložil fartlekom alebo intervalmi 4x2km á 7:00-7:10. V podstate každý deň som beh začínal asi 15 minútovým behom do kopca za sídliskom. Intenzita behu vždy záležala na momentálnom chcení. ( a väčšinou sa mi chcelo )
Zhoršilo sa to až s posunom času. Tá hodina mi narobila problémy vo výbere tréningových tratí. Teraz už behávam iba pri umelom osvetlení a teda aj "kvalita" tréningov išla trocha dole. Je to však relatívne.
Aj zdravie mi slúžilo. Tu musím zaklopať na drevo.

Aby som predišiel problémom s krížami, ktoré som mal minulý rok, po MMM som začal chodiť do posilovne ( alebo ako to vraj je správne do posilňovne ). Cvičím tam hlavne cviky na chrbát, ruky.

Z takéhoto tréningu som išiel na prvé preteky po MMM až minulý týždeň. Na kopci v Žiline sa bežal Beh 17. novembra. Išlo v podstate o výbeh kopca, prudký zbeh a jednu asi 200m rovinku, čo sa bežalo 4x. Keďže hlavným cieľom bolo neublížiť si pred Krasňanskou 10, kopce som vybiehal v pohode, dole som išiel pomaličky. So svojím výkonom som bol spokojný.

A potom prišla nedeľa 9.11. a Krasňanská 10. Už cestou na preteky som bol správne nabudený. V aute mi Miloš (Vojtek) ohľadom môjho času predpovedal, že by som mal ísť okolo 36 minút. Ja som odpovedal, že tak okolo 35 minút. videl som, že spolucestujúcich táto predpoveď zaskočila. Pri prezentácii som zbadal zaregistrovaných niekoľko bežcov v mojej kategórii, ktorí ma pravidelne porážali, takže som vyhlasil, že budem rád, ak skončím do 6. miesta. Myslel som tým v kategórii. Po dobrej rozcvičke, za krásneho počasia sme vybehli. Poučení zbytočne rýchlymi začiatkami som sa držal tempa, ktoré nasadil Peťo Portášik. Asi po km sme sa začali približovať vedúcej skupine a na 2km sme ich dobehli. Držal som sa v čelnej skupine až do 6km. Keďže fúkal mierny protivietor, nechal som ťahať mladších. Medzičas na 5km bol vraj 17:22. Vraj preto, lebo nie je isté, či to bol presne 5km, keďže žiadny iný km nebol značený. Po tom 6km sa naša skupina začala naťahovať. Keďže som tak rýchlo ešte desiatku nerozbiehal, nevedel som či nasadené tempo udržím a zaostal som. Vzhľadom na medzičas som vedel, že ak sa nič nestane, mal by som atakovať 35 minútovú hranicu. Bohužiaľ sa mi to nepodarilo a trochu som spomalil. Aj tak som však bol spokojný - veď časom 35:09 som si urobil osobák a celkovo, aj vďaka neúčasti viacerých lepších bežcov, som bol 5.
PS1.
S odstupom času si však myslím, že som asi bol v daný deň schopný bežať to aj o 10s rýchlejšie (bohužiaľ asi).
PS2.
V doznievajúcej eufórii z nedele som si ešte v stredu tohoto týždňa zlepšil najlepší tohtoročný výkon na 3km na 9:54.

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...

Dobrý pocit ten je veľmi dôležitý dodáva chuť do ďalšieho tréningu.A ty tu chuť máš aj pevnú volu lebo behať dvojky okolo 7min to už chce riadne zaberať. Ta posilovňa je tiež dohrá ty budeš zas rýchli. Ja si tiež už pár rokov hovorím že by som mal začať pravidelne posilňovať ale akosi sa k tomu nemôžem dopracovať.
Po MMM som tiež už menej behal a šiel som dve 10. 36:03 a 36:01. Bol som celkom spokojní lebo viem že som popri zamestnaní ešte chodil na brigády a chýbala tam potom kvalita v tréningu.
Prajem perfektnú zimnú prípravu a na budúci rok samé osobáky Hanzon